Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMagnus, Trine
dc.contributor.authorAlmås, Reidar
dc.contributor.authorHeggem, Reidun
dc.date.accessioned2016-04-06T12:15:16Z
dc.date.accessioned2016-04-07T07:53:01Z
dc.date.available2016-04-06T12:15:16Z
dc.date.available2016-04-07T07:53:01Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationEtikk i praksis 2009, 3(1):89-110nb_NO
dc.identifier.issn1890-4009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2384367
dc.description-nb_NO
dc.description.abstractI denne artikkelen drøfter vi hvordan norske forbrukeres holdninger til genmodifisert mat har endret seg gjennom årene. Allerede da genteknologi ble etablert som et eget forskningsfelt og utviklingsområde på 1980-tallet, viste den norske opinionen stor skepsis. Den norske lovgivningen tidlig på 1990-tallet utmerket seg også som den mest restriktive i Europa. Dette bildet endret seg ikke mye i løpet av 1990-tallet, mens opinionen i mange europeiske land i disse årene kom mer på linje med den norske. I hele denne perioden var både forbrukeropinionen og lovgivningen i USA langt mer aksepterende enn i Europa, noe som ga seg utslag i en handelskonflikt som toppet seg med EU sitt moratorium for utsetting av genmodifiserte planter i 1999. I denne artikkelen stiller vi spørsmålet om norske forbrukeres holdninger til genmodifisert mat har endret seg de siste årene. Artikkelen viser at mellom 2002 og 2007 er det en voksende gruppe av forbrukere som ser ut til å akseptere genmodifiserte matvarer hvis det fører til en helse- eller miljøgevinst (mindre sprøytemidler). Men til tross for dette så er nordmenn fremdeles skeptiske til genmodifisert mat. Det kan tolkes slik at genmodifisert mat ikke har ført til den nytten som ansees nødvendig for å ta den risikoen det innebærer å gjøre et betydelig skifte i matseddel. Matpatriotisme og en kulturell konservatisme når det gjelder skifte i matvaner bidrar også til å forklare den dominerende vente-og-se-holdningen.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/no/*
dc.subjectgenmodifisert matnb_NO
dc.subjectforbrukerholdningernb_NO
dc.subjectmat og risikonb_NO
dc.subjectgenteknologinb_NO
dc.subjectetikk og miljønb_NO
dc.titleSpis ikke, med mindre helsa eller miljøet blir bedre! Om utviklingen i norske forbrukeres holdninger til genmodifisert matnb_NO
dc.typeJournal articlenb_NO
dc.date.updated2016-04-06T12:15:16Z
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200nb_NO
dc.source.pagenumber89-110nb_NO
dc.source.volume3nb_NO
dc.source.journalEtikk i praksisnb_NO
dc.source.issue1nb_NO
dc.identifier.cristin345546


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge