Holdninger til økt samvær mellom ku og kalv blant norske forbrukere og meieri-og dagligvareaktører
Research report
Published version
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- Publikasjoner fra CRIStin [479]
- Rapporter [142]
Abstract
Rapporten presenterer resultater fra intervju med forbrukere, representanter fra meierisektoren og dagligvarekjedene om holdninger til økt samvær mellom ku og kalv i norsk melkeproduksjon. Flere av aktørene tror at økt samvær kan være bra for dyrevelferden fordi det vil gi dyra mulighet til å utøve en mer naturlig atferd. Samtidig var spesielt forbrukerne klare på at de trenger mer kunnskap for å si noe sikkert om hvilken praksis de foretrekker. Den største meieriaktøren vektla mer forskning for å kunne fastslå om økt samvær kan bidra til bedre dyrevelferd, mens de mindre meieriaktørene mente at økt samvær er bra for dyrevelferden og tror denne praksisen vil øke framover. Dagligvarekjedene er samstemt om at det neppe er noen interesse i markedet i dag for å betale mer for meieriprodukter der ku og kalv har gått sammen, men de tror likevel at den nye praksisen vil øke blant melkeprodusentene. I alle grupper intervjuet, er det enighet om at en eventuell omlegging må ta hensyn til norske melkeprodusenter og deres økonomi. Holdninger til økt samvær mellom ku og kalv blant norske forbrukere og meieri-og dagligvareaktører