Hva betyr reiseliv, kultur og lokal mat for omsetning og sysselsetting i distriktene? Rapport 4/08
Research report
Date
2008Metadata
Show full item recordCollections
- Publikasjoner fra CRIStin [465]
- Rapporter [134]
Original version
Rapport 04/2008 72 p. Norsk senter for bygdeforskning, 2008Abstract
Reiseliv, kultur og lokal mat er både hver for seg og i samspill satsingsområder for
myndighetene for å fremme næring og sysselsetting i distriktene. Aktører innen reiseliv
anvender mat og kulturliv i sine konsepter. Det har vært uklart hvor mye denne typen
reiseliv kan bety for omsetning og sysselsetting. Formålet med denne undersøkelsen har vært
å klarlegge dette. Fra næringsstatistikken til Statistisk sentralbyrå har vi bearbeidet data som
viser omsetning og sysselsetting innen reiseliv, kultur og lokal matforedling der disse er
hovedaktiviteter i bedriftene. Der disse aktivitetene er sideaktiviteter, slik som på gårdsbruk,
har vi måttet benytte andre datakilder. Disse er Trendundersøkelsen i landbruket ved Norsk
senter for bygdeforskning, en undersøkelse blant medlemmer i Norsk Bygdeturisme og
Gardsmat og en undersøkelse blant medlemmer i Norsk Kulturarv. Ut fra disse kildene
anslår vi omsetningen innen reiseliv i distriktene til å være minst 35 milliarder kroner i år
2005, noe som er 37 prosent av all reiselivsomsetning i landet. I alt er minst 60 000 personer
sysselsatt innen reiseliv i distriktene. Av dette står gårdsturisme for nærmere 1 milliard
kroner i omsetning og ca. 2500 årsverk. Når det gjelder lokal matforedling var omsetningen i
små matbedrifter (under 20 sysselsatte) i 2005 ca. 15 milliarder kroner hvorav ca. 11
milliarder kroner og 7500 sysselsatte var i distriktene. Av dette sto gårdsmatvirksomhet for
370 mill. kr. i omsetning med nærmere 1000 årsverk. For kultur er statistikken mindre
utviklet. Tidligere forskning tyder på at total omsetning innen kultur i Norge (privat og
offentlig) årlig er ca. 80 milliarder kr med 87 000 sysselsatte. Av dette anslår vi 40 prosent å
være i distriktene, d.v.s. 30 milliarder kr i omsetning og 35 000 sysselsatte. Medlemmer i
Norsk Kulturarv kan ha ca. 0,5 milliarder kr i årlig omsetning og 600 sysselsatte. Minst 80
prosent av dette er knyttet til distriktene. Forutsatt at halvparten av total produksjon og
sysselsetting i landet er i distriktene, anslår vi at reiseliv, kultur og lokal matforedling bidrar til
opp mot 5,5 prosent av omsetningen og 7,5 prosent av sysselsettingen i distriktene. Andelen
av denne omsetningen og sysselsettingen som kan knyttes til reiseliv er mindre, da mye av
produksjonen i små matbedrifter og innen kultur ikke selges direkte til reiselivet.
Description
-