dc.contributor.author | Forbord, Magnar | |
dc.contributor.author | Stræte, Egil Petter | |
dc.date.accessioned | 2015-11-26T14:14:09Z | |
dc.date.accessioned | 2015-12-15T12:12:55Z | |
dc.date.available | 2015-11-26T14:14:09Z | |
dc.date.available | 2015-12-15T12:12:55Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.citation | Rapport 04/2008 72 p. Norsk senter for bygdeforskning, 2008 | nb_NO |
dc.identifier.issn | 1503-2035 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2367746 | |
dc.description | - | nb_NO |
dc.description.abstract | Reiseliv, kultur og lokal mat er både hver for seg og i samspill satsingsområder for
myndighetene for å fremme næring og sysselsetting i distriktene. Aktører innen reiseliv
anvender mat og kulturliv i sine konsepter. Det har vært uklart hvor mye denne typen
reiseliv kan bety for omsetning og sysselsetting. Formålet med denne undersøkelsen har vært
å klarlegge dette. Fra næringsstatistikken til Statistisk sentralbyrå har vi bearbeidet data som
viser omsetning og sysselsetting innen reiseliv, kultur og lokal matforedling der disse er
hovedaktiviteter i bedriftene. Der disse aktivitetene er sideaktiviteter, slik som på gårdsbruk,
har vi måttet benytte andre datakilder. Disse er Trendundersøkelsen i landbruket ved Norsk
senter for bygdeforskning, en undersøkelse blant medlemmer i Norsk Bygdeturisme og
Gardsmat og en undersøkelse blant medlemmer i Norsk Kulturarv. Ut fra disse kildene
anslår vi omsetningen innen reiseliv i distriktene til å være minst 35 milliarder kroner i år
2005, noe som er 37 prosent av all reiselivsomsetning i landet. I alt er minst 60 000 personer
sysselsatt innen reiseliv i distriktene. Av dette står gårdsturisme for nærmere 1 milliard
kroner i omsetning og ca. 2500 årsverk. Når det gjelder lokal matforedling var omsetningen i
små matbedrifter (under 20 sysselsatte) i 2005 ca. 15 milliarder kroner hvorav ca. 11
milliarder kroner og 7500 sysselsatte var i distriktene. Av dette sto gårdsmatvirksomhet for
370 mill. kr. i omsetning med nærmere 1000 årsverk. For kultur er statistikken mindre
utviklet. Tidligere forskning tyder på at total omsetning innen kultur i Norge (privat og
offentlig) årlig er ca. 80 milliarder kr med 87 000 sysselsatte. Av dette anslår vi 40 prosent å
være i distriktene, d.v.s. 30 milliarder kr i omsetning og 35 000 sysselsatte. Medlemmer i
Norsk Kulturarv kan ha ca. 0,5 milliarder kr i årlig omsetning og 600 sysselsatte. Minst 80
prosent av dette er knyttet til distriktene. Forutsatt at halvparten av total produksjon og
sysselsetting i landet er i distriktene, anslår vi at reiseliv, kultur og lokal matforedling bidrar til
opp mot 5,5 prosent av omsetningen og 7,5 prosent av sysselsettingen i distriktene. Andelen
av denne omsetningen og sysselsettingen som kan knyttes til reiseliv er mindre, da mye av
produksjonen i små matbedrifter og innen kultur ikke selges direkte til reiselivet. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.relation.ispartofseries | Rapport;04/2008 | |
dc.rights | Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/no/ | * |
dc.subject | mat | nb_NO |
dc.subject | kultur | nb_NO |
dc.subject | reiseliv | nb_NO |
dc.subject | distriktene | nb_NO |
dc.subject | distrikt | nb_NO |
dc.subject | omsetning | nb_NO |
dc.subject | sysselsetting | nb_NO |
dc.subject | lokal mat | nb_NO |
dc.subject | lokalsamfunn | nb_NO |
dc.title | Hva betyr reiseliv, kultur og lokal mat for omsetning og sysselsetting i distriktene? Rapport 4/08 | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.date.updated | 2015-11-26T14:14:09Z | |
dc.subject.nsi | VDP::Social science: 200 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 54 | nb_NO |
dc.identifier.cristin | 891690 | |
dc.relation.project | Norges forskningsråd 179477/I30 | nb_NO |