Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorForbord, Magnar
dc.contributor.authorStræte, Egil Petter
dc.date.accessioned2015-11-26T14:14:09Z
dc.date.accessioned2015-12-15T12:12:55Z
dc.date.available2015-11-26T14:14:09Z
dc.date.available2015-12-15T12:12:55Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.citationRapport 04/2008 72 p. Norsk senter for bygdeforskning, 2008nb_NO
dc.identifier.issn1503-2035
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2367746
dc.description-nb_NO
dc.description.abstractReiseliv, kultur og lokal mat er både hver for seg og i samspill satsingsområder for myndighetene for å fremme næring og sysselsetting i distriktene. Aktører innen reiseliv anvender mat og kulturliv i sine konsepter. Det har vært uklart hvor mye denne typen reiseliv kan bety for omsetning og sysselsetting. Formålet med denne undersøkelsen har vært å klarlegge dette. Fra næringsstatistikken til Statistisk sentralbyrå har vi bearbeidet data som viser omsetning og sysselsetting innen reiseliv, kultur og lokal matforedling der disse er hovedaktiviteter i bedriftene. Der disse aktivitetene er sideaktiviteter, slik som på gårdsbruk, har vi måttet benytte andre datakilder. Disse er Trendundersøkelsen i landbruket ved Norsk senter for bygdeforskning, en undersøkelse blant medlemmer i Norsk Bygdeturisme og Gardsmat og en undersøkelse blant medlemmer i Norsk Kulturarv. Ut fra disse kildene anslår vi omsetningen innen reiseliv i distriktene til å være minst 35 milliarder kroner i år 2005, noe som er 37 prosent av all reiselivsomsetning i landet. I alt er minst 60 000 personer sysselsatt innen reiseliv i distriktene. Av dette står gårdsturisme for nærmere 1 milliard kroner i omsetning og ca. 2500 årsverk. Når det gjelder lokal matforedling var omsetningen i små matbedrifter (under 20 sysselsatte) i 2005 ca. 15 milliarder kroner hvorav ca. 11 milliarder kroner og 7500 sysselsatte var i distriktene. Av dette sto gårdsmatvirksomhet for 370 mill. kr. i omsetning med nærmere 1000 årsverk. For kultur er statistikken mindre utviklet. Tidligere forskning tyder på at total omsetning innen kultur i Norge (privat og offentlig) årlig er ca. 80 milliarder kr med 87 000 sysselsatte. Av dette anslår vi 40 prosent å være i distriktene, d.v.s. 30 milliarder kr i omsetning og 35 000 sysselsatte. Medlemmer i Norsk Kulturarv kan ha ca. 0,5 milliarder kr i årlig omsetning og 600 sysselsatte. Minst 80 prosent av dette er knyttet til distriktene. Forutsatt at halvparten av total produksjon og sysselsetting i landet er i distriktene, anslår vi at reiseliv, kultur og lokal matforedling bidrar til opp mot 5,5 prosent av omsetningen og 7,5 prosent av sysselsettingen i distriktene. Andelen av denne omsetningen og sysselsettingen som kan knyttes til reiseliv er mindre, da mye av produksjonen i små matbedrifter og innen kultur ikke selges direkte til reiselivet.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.relation.ispartofseriesRapport;04/2008
dc.rightsNavngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/no/*
dc.subjectmatnb_NO
dc.subjectkulturnb_NO
dc.subjectreiselivnb_NO
dc.subjectdistriktenenb_NO
dc.subjectdistriktnb_NO
dc.subjectomsetningnb_NO
dc.subjectsysselsettingnb_NO
dc.subjectlokal matnb_NO
dc.subjectlokalsamfunnnb_NO
dc.titleHva betyr reiseliv, kultur og lokal mat for omsetning og sysselsetting i distriktene? Rapport 4/08nb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.date.updated2015-11-26T14:14:09Z
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200nb_NO
dc.source.pagenumber54nb_NO
dc.identifier.cristin891690
dc.relation.projectNorges forskningsråd 179477/I30nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge